Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

A-kasse og fagforening for ufaglærte

A-kasse og fagforening for ufaglærte

At være ufaglært at kan dække over mange forskellige fag, og derfor kan det være svært at anbefale én bestemt a-kasse eller fagforening for ufaglærte. De nemmest, når man er ufaglært er derfor at kigge på de tværfaglige a-kasser, såsom Det Faglige Hus , og deres fagforeninger, som udover at være de billigste på markedet, også optager alle uanset deres faglige baggrund, deriblandt også ufaglærte.

4 gode a-kasser for ufaglærte

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor ufaglærte kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for ufaglærte
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager ufaglærte

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for ufaglærte
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager ufaglærte

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for ufaglærte
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager ufaglærte

4.6 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for ufaglærte
530 kr./md.A-kasse
474 kr./md.Fagforening

Optager ufaglærte

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

HK er en stor og populær a-kasse & fagforening.

Data opdateret: 17.04.2024

Fagforening til ufaglærte | Hvorfor og hvilke muligheder?

Hvorfor bør ufaglærte overhovedet have en fagforening? En fagforening er en organisation, som hjælper deres medlemmer, når de er i arbejde. Ved at have en fagforening, har du nogle, som passer på dine interesser. En fagforening hjælper hovedsageligt deres medlemmer med lønforhandling og arbejdsforhold.

Ufaglærte er på dette punkt ikke anderledes end alle andre lønmodtagere. Ufaglærte bør i denne sammenhæng anse dem selv for en nichebranche, ligesom andre uddannelsesniveauer gør det. En ufaglært har brug for anden vejledning og rådgivning, end en person med en kandidatgrad har brug for. Derfor er det vigtigt at vælge sig en fagforening med omhu. Der eksisterer fagforeninger, som specialiserer sig i at hjælpe ufaglærte.

Et eksempel på en sådan fagforening er 3F . 3F er en fagforening, som har medlemmer inden for flere, større grupper. 3F beskytter altså løn, arbejdsforhold og overenskomst for mange forskellige mennesker. 3F-grupperne er opdelt efter branche, såsom byggebranchen og den offentlige sektor. Medlemmer i disse grupper kan derfor have vidt forskellige uddannelsesniveauer. Derfor er 3F også vant til medlemmer, som er ufaglærte. 3F er en traditionel fagforening, hvilket vil sige, at du også kan få a-kasse hos 3F.

Er du okay med en fagforening, som har mindre ekspertise, kan du også søge mod en gul fagforening. De traditionelle fagforeninger, som 3F, er stærkt imod gule fagforeninger, men de har dog stadig en god mængde medlemmer. Gule fagforeninger er upolitiske og har ikke egen a-kasse. Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at strejke med en gul fagforening. Kun de traditionelle fagforeninger kan forhandle overenskomst med arbejdsgivere, og derfor er det også kun medlemmer af traditionelle fagforeninger, der kan strejke.

Du kan med vores oversigt over fagforening priser, se hvad alle landets fagforeninger koster.

Hvad betyder det at være ufaglært?

Helt grundlæggende betyder ”ufaglært” ganske enkelt, at man ikke er uddannet i et specifikt fag. Dette betyder selvfølgelig ikke, at man intet kan, men blot at man ikke har nogen specialiseret uddannelse som fundament for ens kompetencer. Ordet refererer som oftest til mennesker, som er voksne og ikke har nogen mellemlang eller lang uddannelse i bagagen. Typisk menes der 25-årige og ældre mennesker, når man snakker om ufaglærte. Nogle ufaglærte har ikke færdiggjort folkeskolen, mens andre har.

Ufaglærte mennesker kan være lidt af en lykkepose. Ufaglærte kan arbejde i næsten alle private brancher og nogle offentlige arbejdspladser i Danmark, da det er op til den individuelle arbejdsgiver, om de vil ansætte en ufaglært eller ej. Derfor er det absolut muligt for ufaglærte at gebærde sig på arbejdsmarkedet. En kendt ufaglært, som kom langt i livet uden nogen uddannelse, er tidligere statsminister Anker Jørgensen.

Der er masser af tiltag, som gør det muligt for ufaglærte at blive faglærte. Er man allerede ansat, kan ens arbejdsgiver sende en afsted på et kursus, som kan gøre en bedre til det givne arbejde. Man kan altid spørge sin arbejdsgiver, om de vil sende en på kursus. Typisk gives der nemlig tilskud, så det enten bliver gratis eller i mindste fald billigt for arbejdsgiver at videreuddanne sine ufaglærte ansatte.

Kan lønsikring betale sig for ufaglærte?

Lønsikring er ganske enkelt en lidt mere favorabel sats end dagpenge. Man modtager dagpenge, når man er ledig, og ligeledes kan man altså modtage lønsikring som ledig. Dagpenge udbetales af en a-kasse, og dagpengesatsen er på højst 20.359 kroner før skat (2024). En lønsikring sikrer dig derimod en indkomst på 80-90 % af din tidligere løn, nogle gange op mod 95 %.

Lønsikring kaldes også lønforsikring. Lønsikring udbetales af fagforeninger og a-kasser. Ligesom med dagpenge er der begrænset udbetaling. Hvor dagpenge kan udbetales i 2 år, udbetales lønsikring kun i 1 år. Derfor skal man være nogenlunde sikker på at få arbejde hurtigt efter endt kontrakt.

Da ufaglærte sagtens kan arbejde inden for specifikke brancher, som kan være vidt forskellige fra hinanden, er det svært afgørende at sige, om lønsikring er en god idé eller ej for ufaglærte. Hvis man ved, at man kun er uden arbejde i kort tid, kan lønsikring være en komfortabel forsikring i perioden mellem ansættelser.

Bemærk at nogle lønsikringer ikke tilbydes til ufaglærte, såsom den fra Fagforeningen Ase.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *



A-kasse nyheder

1. juli træder ny lov om registrering af arbejdstid i kraft

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Er du en af dem, der får flere penge?

Den nyeste arbejdskraftundersøgelse viser, at jobomsætningen er faldet

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

Stort overblik over a-kasse priser lige nu. Sammenlign priser på tværs af a-kasse og få en forståelse for, hvorfor nogle koster mere end andre. Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening priser

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af dem, hvor prisen ikke er for høj. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening